Uanset din haves størrelse og form, så er der altid noget at lave i haven. Forår, sommer, efterår og vinter – alle årstider har deres særpræg, deres opgaver og deres muligheder for at nyde din have.

Forår i haven
Mange mener, at foråret er den bedste tid i haven. Det er her, at alt det grønne pibler op af den sorte jord, og at humøret og forventningerne stiger.

En af foråret første opgaver er, at få forspiret de planter, som skal plantes ud i haven eller i drivhuset senere. Chili, tomater, agurker, græskar, squash og mange andre planter skal forspires. Hjemmesiden Den Lille Have har lavet en oversigt over datoer til forspiring ( https://denlillehave.com/forspiring-datoer-tips/ ).

Heldigvis skal nogle af dem allerede plantes ud sidst på foråret. Desuden skal mange af køkkenhavens grøntsager sås om foråret.

Foråret kan også byde på sommeragtige dage, hvor man kan sidde ude i haven og spise. Foråret er naturligvis også tiden, hvor adskillige blomter i mange farver springer frem i haven.

Sommer i haven
Der er også mange, som mener at sommeren er den bedste årstid i haven. Sommeren er tiden, hvor man tilbringer mest tid i sin have, hvis det danske sommervejr er bare nogenlunde.

Om sommeren skal de mest sarte planter, frugter og grøntsager plantes ud i drivhuset eller på friland. Og så er sommeren eller den dejlige tid, hvor man kan høste en masse af de dejlige grøntsager, som man har plantet om foråret. Har du bærbuske, skal de også høstes om sommeren.

Sommeren er også tid for sommerblomster, og det er her, at haven for alvor strutter af liv, varme og selvtillid. Sommeren er også tiden, hvor børnene kan lege i badebassinet eller løbe under vandsprederens vand – og så er det tiden, hvor de voksne mødes over dejlig grillmad med kolde øl eller rosevin.

Efterår i haven
Dem der elsker efteråret i haven er dem der elsker at høste. Efteråret er høsttid – og tid at slappe af i haven på lune efterårsweekender. September måned er ligesom blevet varmere og varmere de senere år, og er næsten blevet en sommermåned.

Har man æbletræer eller pæretræer i sin have, så er det om efteråret, at man skal plukke alle de dejlige frugter og der findes ikke noget bedre end at sætte tænderne i en friskplukket pære eller i et friskplukket æble.

Det er også om efteråret, at drivhusene bugner af tomater, agurker og andre lækre delikatesser. Efteråret er også syltetid, hvor man sørger for, at man får gavn af alle havens frugter hele den lange vinter.

Vinter i haven
Vinteren er tiden, hvor haven og haveejeren skal slappe lidt mere af og glæde sig til foråret kommer igen. Hvis man gerne vil have lidt haveliv og lidt grønt omkring sig i de kolde måneder, så kan man for eksempel sætte nogle blomsterløg i sine vinduer og har man været lidt smart, så har man grønkål eller lignende planter i haven, som na også kan høste af i vintermånederne.

Og så skal man lige holde øje med forspiringskalenderen, for nogle planter kan kan med fordel allerede forspire i vintermånederne.

Comments are closed.