Du tror måske, at du sover dårligt på grund af stress på arbejdet, eller fordi din partner snorker. Men hvad nu, hvis det ikke er dem? Hvad hvis det er noget meget mere simpelt, som f.eks. din seng og sengetøj, eller måske dine sovevaner? Det kan være svært at se, om du sover godt bare ved at kigge dig i spejlet hver morgen, men der er tegn, der indikerer, at du har brug for at ændre på din måde at sove på.
Hvordan er din seng?
Du bør først tage et kig på selve sengen – er en for blød for hård? Støtter den de rigtige steder? Hvis din seng er ubehagelig, kan det være, at du sover på en måde, der ikke støtter din rygsøjles naturlige kurver. Hvis din seng er for blød eller for hård, kan det give rygsmerter eller ondt i nakken eller lænd. Selve sengen har stor betydning for din søvnkvalitet meget mere, end man lige tror.
Er sengetøjet rart at lægge i?
Mange af os ligger i sengetøj, som ikke føles rart på huden. Det er også noget, der påvirker vores søvnkvalitet. Man kan risikere at vågne i løbet af natten, hvis sengetøjet er hoppet ud af dynen. Sengetøj fås i mange forskellige materialer, og det er en individuel smagssag, om man er til det ene eller andet. Det mest almindelige materiale er bomuld, men der finde også bambus, satin, uld og mange flere.
Søvnvaner
Mange af os lægger og kigger på mobilen inden sengetid, men faktisk er det med til at gøre, at vi er længe om at falde i søvn, og vi sover dårligere. Det gælder uanset om det er fjernsynet, tabletten eller mobilen. de frigiver et særligt blåt lys, som går ind og påvirker vores hjerte. Der går nemlig noget tid, fra man slukker lyset til, at hjernen rent faktisk falder til ro.
Spiser du inden sengetid? Så kan det også medføre til en dårligere søvn. Alt efter hvad der bliver spist, så vil din blodsukker stige, hjertet vil banke hurtigere, og maven vil arbejde på at fordøje. Det kan skabe en indre uro, og du vil risikere at vågne flere gange i løbet af natten. Undgå at spise minimum 2 timer før du går i seng.
Lær at slappe af i hjernen
Det vigtigste er nok, hvordan vores hjerne slapper af i tide til at sove. Vi kan være så trætte, så vi ikke kan undgå at falde i søvn, eller så optaget af vores tanker og bekymringer, at det synes umuligt at sove. Hvis du ofte har problemer med at sove, kan du forsøge at gøre det lettere for din hjerne at falde til ro ved at fokusere på en bestemt ting. Mindfullness er meget nyttigt, da man lærer, at fokuserer på sin vejrtrækning som skabet ro i hjernen.
Det kan være en god ide at skabe en god rytme. To timer inden du skal i seng, lægger du telefon og Ipad’en væk, skruer ned for lysstyrken i rummet, så du indstiller din hjerne på, at det snart er sengetid.
Comments are closed.