Det er en ting at blive mor, men det er en helt anden ting at blive mor til tvillinger. Du fik helt sikkert et mindre chok, da du fik at vide, at der ikke kun lå én baby i maven ved din første scanning. Chokket vil dog have lagt sig på et tidspunkt og blive erstattet af en lykkefølelse, fordi det jo rent held at du får dit første og andet barn samtidig. Selvom du måske er lykkelig for at blive mor til to i én graviditet, så har forventningens glæde sikkert også fået følgeskab af en stor bunke spørgsmål. Vi har derfor her samlet vores allerbedste tips til at få en lettere hverdag med tvillinger.

Synkronisér mad og søvn

Det er helt sikkert lettere sagt end gjort, men det kan gøre dit liv en del lettere, hvis du holder fokus på at synkronisere mad og søvn. Nogle vil mene, at det er bedst at lade babyen ”styre” rytmen de første måneder, men det vil de kun mene, indtil der er tale om tvillinger. Det er meget bedre at du går efter dobbeltamning og synkronisering, så du ikke ender med at blive slidt helt op. Du kan nemlig ellers ende i en situation, hvor de sover på skift, så du aldrig får lukket et øje. Det hele handler om at begynde så tidligt som muligt, så du får skabt en god rytme i din hverdag, hvor du rent faktisk også selv får nok søvn til at klare barslen med de to små.

Fokusér på den søvn, du får

Det er meget almindeligt at man som ny mor – eller nye forældre generelt – ikke får helt så meget søvn, som man måske er vant til fra livet inden børn. Det betyder, at man hurtigt kan komme til at fokusere på den søvn, man ikke får. Du bør dog i stedet sætte pris på den søvn du får. Søvnunderskud er selvfølgelig en skidt ting, men det bliver kun værre, hvis du hele tiden fokuserer på, hvor mange timer søvn du mangler i stedet for at fokusere på den søvn du rent faktisk har fået.

Tag imod hjælp

Tvillinger tager en del tid, og du vil få svært ved at holde huset rent, få vasket tøj, lavet mad og alt andet der skal ordnes i en husholdning. Det er derfor vigtigt at du husker på at sige ja tak til al den hjælp, der byder sig. Måske har du nogle bedsteforældre, der godt kan lide at komme forbi eller nogle naboer, der er gode til at tilbyde hjælp, f.eks. lidt babysitting eller et varmt måltid mad. Det er en helt uundværlig hjælp i en travl hverdag, så vær ikke for stolt til at tage imod den. Det kan virkelig hjælpe dig til at få lidt tid til dig selv til f.eks. at komme i bad eller få en lille lur. Det bidrager i sidste ende til at gøre dig til en bedre mor for dine tvillinger.

Sørg for at komme ud

Det kan virke fuldstændigt uoverskueligt at komme ud ad døren med tvillinger, men det er besværet værd. Luft og luftforandring er en god ting, både for dig selv og for dine tvillinger. Det er dog også vigtigt at du ikke bebrejder dig selv de dage, hvor du stadig har nattøj på klokken 17 og ikke har nået at børste hår eller tænder endnu. De dage vil der også være.

Investér i uundværligt udstyr

Der findes en del forskelligt udstyr, der kan gøre hverdagen med tvillinger lettere. Det er dog helt individuelt, hvad der kan hjælpe dig i din hverdag. Vi kommer derfor her med nogle gode bud:

Slyngevugge

En slyngevugge til tvillinger kan virkelig hjælpe dig – både når du er alene og har brug for en ekstra arm eller hvis en eller begge tvillinger er urolige og har svært ved at falde i søvn. Den simulerer livet i mors mave, så det kan hjælpe dem med at falde til ro og falde i søvn, så du får tid til dig selv, uden at skulle have begge tvillinger på armen hele dagen eller aftenen.

Babyindsats til højstole

En babyindsats til højstolene gør at babyerne kan komme med til bords uden at de skal sidde oppe ved dig. Du får frie hænder til at få spist din mad og evt. får tid til dine andre børn også.

Bæresele/slynge

Hvis du gerne vil have hænderne lidt mere fri, så kan det være en idé at have enten begge børn i en bæresele eller blot én i bæreselen og én på armen. Det giver også mere tæthed med barnet, også når du ikke ammer.

Comments are closed.